Tu sa rodí naše zlato…

Prijmite pozvanie do jedného z najväčších pivovarov v Európe a nechajte si od naslovovzatých odborníkov na výrobu zlatého nápoja porozprávať nielen o pive. V hurbanovskom pivovare každú stredu alebo v sobotu.

Pivný príbeh sa v našom meste začal písať 1. februára 1964, keď bol položený základný kameň hurbanovského pivovaru. O jeho umiestnení rozhodla strategická poloha s ideálnymi klimatickými podmienkami a prístupom ku štyrom základným zložkám piva: voda, jačmeň, chmeľ a slad.

Po dokončení pivovaru v roku 1969 sa prvé „Hurbanovské svetlé a tmavé“ stočilo o dva roky neskôr. Svoje dobré meno si vybudovalo nielen vo vtedajšom Československu, ale po celom svete. Odvtedy však prešlo už skoro 50 rokov a hurbanovskému pivu nik nepovie inak ako Zlatý Bažant.

Prvenstvo, ktoré pivu Zlatý Bažant, už nikto nikdy nevezme, je zaiste fakt, že ako prvé sa predávalo v „tretinkových“ plechovkách vo vtedajšom východnom bloku. Po prvý raz to bolo v roku 1971 a neskôr sa stalo súčasťou viacerých odvážnych expedícií po celom svete. S jeho pomocou sa podarilo aj československým horolezcom dobyť najvyššie hory sveta v Himalájach.

Niet preto divu, že hurbanovský Zlatý bažant sa veľmi rýchlo stal najznámejším, najpopulárnejším a najobľúbenejším slovenským pivom.

Na zdravie Hurbanovo! Na zdravie svet!

 

Pivovar Hurbanovo v číslach…

K hurbanovskému pivovaru patrí neodmysliteľne aj jeho sladovňa. Tá dnes zásobuje sladom nielen hurbanovský pivovar, ale aj množstvo pivovarov po Európe.

Produkcia sladu vzrástla postupom času z 30.000 ton v roku 1967 až na súčasných 111.000 ton. K tomu všetkému prešla sladovňa v roku 2002 masívnou rekonštrukciou resp. rozšírením. Vďaka tomu sa stal hurbanovský pivovar jedným z najväčších a najmodernejších v Strednej a Východnej Európe. Rozkladá sa na ploche až 25 hektárov, čo je približne 35 futbalových ihrísk.

Ročne sa v hurbanovskom pivovare uvaria približne 2 milióny hektolitrov piva. To je približne 400 miliónov krígľov alebo 4 milióny 50 litrových sudov. Dosť!

Okrem domáceho Zlatého Bažanta sa počítajú do tohto objemu aj ostatné značky z portfólia Heineken Slovensko ako Corgoň, Gemer, Martiner a Kelt či v poslednom čase rôzne variácie radlerov a ciderov.

 

Pivovar Hurbanovo
Novozámocká 2, Hurbanovo
Tel: +421 35 7654 111

Vstupné:dospelý 3 EUR, deti do 18 rokov a dospelí nad 62 rokov ZDARMA
Voľné termíny prehliadok a prihlasovací formulár nájdete na stránke: www.pivovarhurbanovo.sk

 

0 comments